About Me

My photo
klang..
LOW PROFILE :)

Followers

tabung belanja sekolah..click plzz...

Tuesday, November 8, 2011

final exam is coming!!!


assalamualaikum!!

pejam celik pejam celik..
nak dekat 2 minggu jugak la aku berkampung kat umah ni,sementara sebelum final exam nnti..
mood stdy pon,lgsg x de ag,padahal dah nak kne mengadap killer paper iaitu java programming..
ye!
JAVA PROGRAMMING..
1st paper aku kne lalui isnin ni..
subjek kali rasa cm nak sesak nafas tgok coding2 nye..
aku ni bab 1 pon x lpas ag..
ada banyak sub topik plak..
bab je sudah ada 6..
mmg aku kne stdy laju2 la jawab nye..

ok~
kat sini nak share la skit,tips2 nak menjelang peperiksaan..
manalah tau leh dijadikan panduan ke..

  1. MENGULANGKAJI PELAJARAN.
Of coz ler korang kne stdy ye x?kalau x korang nak jawab ape?kalau soalan objektif yang boleh tembak2 tu pon,kalau korang x baca buku,jgn harap la nak dapat jawab. kalau nak lagi senang,korang buatlah nota kecik2 tu bg ada2 kaler2 skit,x de la bosan nak ngadapnye,,x de lah korang nak bawak buku kehulu kehilir,sambil makan pon bole baca..


2. BUAT PERSIAPAN AWAL.

Pastikan cukup barang2 peribadi korang yang nak dibawak ke dewan tu "CUKUP" pen,pensel,pembaris,calculator..pastikan calculator korang 2 ada bateri,sbb pernah jadi kat aku,tym final exam la kan,time tgah nak guna,xde bateri..masa tu mmg rasa nak menangis tau! dan terpaksa la angkat tgn bgtau lecturer yang jaga then dia tolong pinjamkan dekat kawan yang dok depan aku tu,,so! check wokeh! lagi 1,kad matric n ic pastikan bawa..sbb nnti xde la korang nak kne pegi HHP nak amik borang nak sahkan lagi..semua tu akan membuatkan korang boleh blank nak jawab test nnti sbb dah gabra 1 hal,penat ag..so buat persediaan awal yang secukupnya..

3. TIDUR AWAL DAN REHAT SECUKUPNYA.

Ni paling penting!! tp korang x buat kan? Rehat yang secukupnya adalah penting bagi kerana berfikir memerlukan penggunaan tenaga yang tinggi. Jadi jika tubuh korang lemah dan tidak bertenaga, keupayaan korang untuk melontarkan buah fikiran ataupun menjawab soalan peperiksaan akan terjejas.so x mustahil korang boleh blank sbb x dpt tidur yang secukupnya.

4. SEMAK JADUAL BETUL2

Sebelum nak tdo ke,nak keluar pegi amik final tu,check jadual btol2,pukul brapa,hari apa,tempat peperiksaan kat mana,supaya bila korang dah smpai nnti x de la sibok2 nak tanya org "eh! kite amk test kat mana ni?" korang tau x,semua org tym 2 fikiran sume dah kemana2,xde masa nak jawab soalan remeh temeh korang 2..

5. BERDOA DAN TAWAKAL.

Akhir sekali, kita hanya mampu merancang tuhan yang menentukan. Selepas kita berhempas pulas belajar, apa yang kita perlu lakukan adalah bertawakal kepada Allah dan sentiasa berdoa untuk kejayaan diri dan juga kawan2,semoga apa yang kite usahakan sebelum ni di berkati ALLAH.Semoga kita sama2 mendapat keputusan yang terbaik!!

Di sini aku ingin memohon maaf kepada kawan2 yang mengenali diri ini kalau ada salah silap sepanjang aku berceloteh dan merapu disini..

Good luck juga aku ucapkan pada kawan2 PUO,PSIS,PSP,PTSS dan sesiapa saja yang menduduki final test pada 14.11.11 ni..do the best wokeh! aja2 fighting!!!