About Me

My photo
klang..
LOW PROFILE :)

Followers

tabung belanja sekolah..click plzz...

Tuesday, November 22, 2011

perbezaan antara POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH & POLITEKNIK UNGKU OMAR

assalamualaikum~

sihat sume readers~dah makan?
harini aku makan meggi ja,,tu ja yang mampu..biasa la nak akhir2 bulan,msti lah dah sengkek,,
dalam purse pon tinggal rm7 ja..
agak2 cukup x nak sampai khamis ni??
ha! bru ko rasa x de duet macam mana kan?
dan time x de duet ni adalah masa terbaik ntk berdiet~ x gitu jah?

ok la~ back to the topic..
haish! x tau la kenapa kan,,sejak nak akhir2 paper ni..
sgt2 la merindui zaman sijil kat PSIS(POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH)

1. SUASANA STUDY

rindu masa stdy sama2..buat kopi sbb x mau tdo..
pas2 bila dah bosan lari kat bilik sebelah,bilik depan mengacau kawan2 pulak..
dah abs kacau semua org(sbb depa x layan..haha)
sambung balik study..
ye la,kat PSIS dlu kan semua duduk dlm asrama..bilik plak depan2 tak pon sebelah2..
satu lorong tu dak sem 4 je yg conqure..so senang la nak tanye hape2 yang x faham ke,,
bole la jerit je..
aku:"woi!! ko faham x,soalan no 10 ni..ajar aku meyh"
budak bilik depan: "dtg ah cni"
*aku pon berdesup ah dtg,alah~depan bilik je pon,,hehe..





2. POINTER a.k.a HPNM

ni bab yang aku paling tension..bab pointer aku kat PUO ni cm hareeemmm
aku engat aku sorng je yg pointer cm hampeges~
rupe nye ramai ag yg sama taraf je ngn aku ni ha..
kalo dapat above 3 pon x akj..see..gler susah nak dpt anugerah ketua jabatan pon..
kalau kat PSIS dlu senang je nak dpt lebih dari 3 above..
masa kat PSIS dulu,mana la ada stdy sampai separuh mati..
study biasa2 jew..tp alhamdulillah..pointer terbaik! still above 3.3, 3.4 ,3.5
kat PUO jgn harap la..nak kejar 3 .0 pon macam nak separuh mati..
mmg giler2 hard sgt hidup kat PUO ni..

3. KAWAN-KAWAN

wow~ ni lg la sgt nampak perbezaan ketaranya..
ye la,mungkin bile dah meningkat dewasa ni,perangai MATANG tu sgt ketara..
mesti la x sama maca kawan2 masa PSIS dlu,tp kat PUO ni bukan sume x besh..
certain2 je *sapa makan cili dy la terasa pedas*
buat geng2 ELLE'S:thanks 4 everythings..perkenalan kita adalah sesuatu yang terindah :)

saat ni tetiba ni sgt2 teringat dekat nad jehan,sbb apa au..
sbb dy sanggup cari buah mangga smpai sekinchan sbb aku tersgt2 la nak makan..

*aku yang time tu baru balik class,guling2 ah atas katil,pas2 dy ngn k,as masuk..depa kluar g mana ntah..pas2 dy ckp ah..ekin! ada suprise..aku pon,suprise apa kan?
tada!!!*buah mangga nokk*
aku pon trus melompat2 peluk..haha..terus makan x hengat..

kawan aku yg sgt2 tidak kedekut~rara..
barang mekup,baju kurung,sweater,kasut dua sume aku rembat,,sbb cantik2 kot..
tp dy lgsg2 tak pernah berkira dgn aku..

nonet. kwn peluk time tdo...
katil dah la sebelah2,nak tdo mesti nak kne gosip2 dlu..
masa aku x sihat,mereka bertiga ni la yang bertungkus lumus :)

dari kiri:aku,nonet,nad,rara


tiap2 sem amk pic pakai blazzer,kat PUO x de tau..haha zaman sem 2:)

ELLE'S ketika bercuti di genting highland awal tahun :)

4. LECTURER

bab2 lec ni aku mls la nak komen panjang sbb kang x berkat plak ilmu depa bg kat aku kan,,
so~ lec PSIS mesti paling best sbb antara lec ngn student x de gap.maksudnye dy layan kite cm kawan2,,siap bole duduk kat kerusi dy ag,bole pegang PC lagi kat bilik lecturer tu..
kalo kat PUO..jgn mimpi la nak dpt..nak masuk jmpe pon,siap ada line merah..ada garisan yg x boleh masuk...hehe

5.KEPAYAHAN HIDUP

ni la paling mencabar keimanan aku,baru aku rasa betapa susahnye hidup..nak survive..
ye la,bila duduk bujang ni,semua atas kaki sendiri,,,semua atas keimanan sendiri,xde pon org nak tegur2..kalau dlu dok asrama..mcm x de la susah sgt,nak makan ada cafe..ni nak makan mengagau la berjalan kaki,x pon masak sendiri..kalo dlu dok asrama juz bayo rm60 satu sem..bile dok umah sewa rm600 ringgit 1 sem..fuh! mmg gler kan..mmg rasa sgt kesesakan dan kesempitan hidup tu sampai terpaksa ikat perut~

6. SUASANA KELAS

x giler2 cm kat PSIS dlu.kiteorg 1 class sume cm adk beradik,kalo takat asgment tu x de hal la nak pasing2,kdg2 tu dah kol 12 tgh malam pon sanggup trun beramai2 sbb nak copy dr budak laki..kat PUO..harus lah x de..semua buat hal masing2 wokeh~




7. BAJU TAK DE TEMA

weyh~ nampak sgt idea aku dh xde kan,,hehe,ye ler..ni pon dikira perbezaan jugak hape,,dlu masa PSIS,kami ada tema cm hari ni jom sume pakai kaler hijau,kaler pink la,purple la,, kalo kat PUO tu nak merasa tema2 la bagai,,,dgn ELLE's je ler...haha..dgn hari khamis..koprat time...








8. TEMPAT LEPAK x de..

ok! yg ni last aku merapu..masa kat PSIS dlu,kalo x de class ke mls la nak balik bilik kan,kalo takat sejam 2 x de class kami akan beramai2 p surau kat hujung BK(bilik kuliah) then lepak situ borak2,makan2 ke minum2 ke,siapkan keje yg x siap ke,,dan paling utama adalah membuat TAIK MATA! kat PUO,nan hado..sbb surau dy nun jauh kat depan tu..lepas tu kat setiap BK mana ada tempat nak lepak2,kalo nak wat taik mata,balik umeh ler~




entry ni hanya lah sekadar suka2 je nak melepaskan kerinduan,,x kne kne mengena yang hidup ataupun yang mati,,x kira la belajar kat PUO ke PSIS ke,,suasana je lain,,tapi matlamat tetap sama,BELAJAR KERANA ALLAH..yang mana kenangan manis tu di jadikan ingatan sampai bila..yang mana pahit tu dijadikan kekuatan untuk bangun dan bangkit dari kegagalan lalu..


last picture :)



sem 1 di POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH,SABAK BERNAM SELANGOR
(SIJIL TEKNOLOGI MAKLUMAT PENGATURCARAAN)


sem 4 (integrasi) di POLITEKNIK UNGKU OMAR,IPOH PERAK
(DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT PENGATURCARAAN)

okbai!
jya!!