About Me

My photo
klang..
LOW PROFILE :)

Followers

tabung belanja sekolah..click plzz...

Thursday, June 7, 2012

tips PJJ (Percintaan jarak jauh)


assalamualaikum..

ntah napa tetiba nak bagi tips bagai..
actually tips tuk diri sndri..tp gatai tgn saja update kan..
so tips ni more berkata tuk diri sndiri la..hehe..

1. tetap kena berkomunikasi

ni paling penting sbb sejauh mana terpisah pon,komunikasi tu penting.x kisah la skype,facebook,twitter,massage skali pon..kalau x nak kol kan,sbb nak save kredit..tak kisah la..jnji dalam 1 hari tu mesti berhubung..

2. setia pada pasangan

kebanyakan pasangan,suke pikir yg bukan2 terhadap psangan mereka bila berjauhan..contoh : "aku kat sini setia bagai nak rak" dia kat sana setia ke? no no no..jgn fikir bukan2 terhadap pasangan anda..

3. kepercayaan

tak kisah la cinta jarak dekat ka jarak jauh ka,,kepercayaan tu perlu dan penting sbb kepercayaan tu yg akan membuat sesebuah hubungan tu kekal lama..sbb kalau kepercayaan tu x de maka hilanglah kemesraan dalam hubungan..so walaupon curiga/cemburu cmne pon,cube kool aje ok?

4. kata-kata cinta

walau sebusy mana pon,cuba wish morning ke,wish night ke ucap skali perkataan i love you,i miss you sebagai menghargai pasangan anda :) walaupon nampak cm remeh tapi ia memberi 1 perasaan yang bahagia pada pasangan anda..

5. kurangkan sifat merajuk/cemburu tak bertempat

cis! bab ni aku paling la lemah,tapi masih usaha perbaiki..bab merajuk tuh x de la sangat..bab cemburu tuh..mmg la cemburu tu tanda nya sayang..tp kalau cemburu yg tak bertempat akan membuat pasangan tu rimas dan kemungkinan juga akan tawar hati..woot woot

6. buat something special/sweet

bila masing2 dah jauh,so mesti la jarang jumpa kan? apa kata sekali2 jumpe tu buat kejutan tuk pasangan anda,,contoh buat cupcake ke(tapi pacek x makan kek) buat kad sebesar alam ke,atau hadiahkan sesuatu mungkin? ahhh!! ikot kreativiti sendiri la..

7. saling bertolak ansur

jangan pikir bila dah jauh2 ni x de gado2..konsep nye still sama..kalau sorng tu api,ta payah la ko pon nak jadi api jugak..cube jadi air plak,jernihkan balik keadaan tuh..kalau perlu x payah msg or call(takut lagi keruhkan keadaan) biar pasangan korang reda dulu bru solve the problem..yang penting masing2 jgn EGO! naik motor ego x pe..hihi

aku rasa ni je kot tips yg aku dapat pikir waktu2 time cmni..haha
mmg menjalinkan hubungan jauh ni,banyak dugaan dan rintangan..ye la..mana ko nak tau apa dia buat kat sana kan..so disitu la nak tgok kesetiaan masing2 :)

tp bila pikir2 balik,banyak hikmah sebenarnye..
sekurang2 nya dapat kurangkan dosa..
dapat mengajar kita lebih menghargai pasangan..
dapat save duit..x de la asik nak berdating ja..kihkihkih

bagi aku dalam perhubungan perlu ada kesungguhan walaupon banyak dugaan dan cabaran yang datang..
kalau kita je yg beria,,tapi si dia wat sambil lewa,buat tatau je pon x boleh jugak kan?
sama jugak kalau si dia bersungguh2 tapi kita tak sanggup nak tunggu,sbok nak pasang 2,3 skandel pon tak guna jugak aku rasa..
so apa2 pon terpulang pada pasangan tu nak mencorakkan hubungan tu kemana..
semoga perhubungan di berkati ALLAH sampai ke akhirnya..amin :)

p/s: pacek slalu pesan..as you know who you are..

No comments: