About Me

My photo
klang..
LOW PROFILE :)

Followers

tabung belanja sekolah..click plzz...

Wednesday, November 30, 2011

Jom join BLOGLIST nurulAuni tahun 2011

di sbbkan lately aku mmg malas nak update blog..
mls nak merapu sng citer..
so,td aku dok berblogwalking..rasa cm nak join plak bloglist NurulAuni ni..

syarat2nye :-

ada syarat utama......kawan2 kene follow auni dulu ye...hehe
1. tajuk : Jom join BLOGLIST nurulAuni tahun 2011
2. gam kuat2 gmbr diatas dan linkkan ke entry ni
3. pastu siap....tampal kuat2 url entry ke ruangan komen dibawah...

Tarikh tutp :30 . 11 . 2011 jam 10.05 malam..

sempat lagi wooo~ so apa ag..jom join ramai2 :)

Tuesday, November 29, 2011

cara untuk wanita menolak cinta lelaki..


assalamualaikum..

yeah! kembali ke tips cintan cintun kita,haha,aku ni bukan ler pakar cinta ke doktor cinta kew..
saja nak bg tips2 kot2 berguna untuk diri sendri ke kan..

dan aku sendri sudah melalui perkara sebegini,,
bukan senang nak tolak cinta seseorang..
macam2 perasaan ada,rasa bersalah,rasa kesian,rasa x sampai hati..
tp kalo terima seseorang dgn hati x ikhlas untuk apa kan,,
so baik berterus teranag yang kita x bole terima dy..
dan dia x de la berharap kan,so boleh lah dy cari org lain..
so,,,,jom check it out!


1.awak sudah saya anggap seperti abg/adik sendiri

-cara paling cool dan x kan menyakitkan hati sapa2

2.usia kita sgt berbeza
-ko dah aku anggap cm adik aku(bg lelaki yang muda)
-ko dah bole jg abg aku(bg yg kalau tua skit,kalo tua sgt dah boleh jd bapak aku)

3.sudah ada boyfriend

-ayat ni paling cool dan cara yang paling selamat,cnfrm laki tu x meluahkan kata cinta tuk kali kedua.

4.aku bukan perempuan yang baik

-bukan baik maksud aku bukan la jahat liar giler,maksudnye cari la perempuan yang lg baik,sbb ko tu lelaki yang baik x padan ngn aku..*ayat nak lepaskan diri,korang bantai je ckp korang jahat..cnfrm la laki tu x nak,,haha*

5.pintu hati aku belum terbuka.

-menunggu kekasih lama mungkin..

6.Fikiran aku sedang bercelaru.

perlukan masa untuk berfikir,so lu kne tunggu la bro..

7.lebih baik kite jadi kawan je la.

-so maksudnye dia mmg suke,syg tp bkn CINTA! berbeza tau..

8.aku x nak ada komitmen.

-perlukan masa untuk menguji cinta korang,engat senang ka nak pilih lelaki dizaman millenium ni..

9.nak tumpu paada kerjaya/pelajaran.

-berjaya dalam hidup dlu..haha..ni adalah ayat yang paling sempoi,,kalo korang x paham,,mmg jenis x reti bahasa..


itu je la ayat2 atau perkataan yang pernah aku guna kan&berpengalaman tu*,kot2 la boleh membantu korang kan..so bg LELAKI2 tu kalau la ada perempuan ckp ayat2 cenggitu,korang paham2 la yer,,bg mereka masa,,ada jodoh x kemana kan,,jgn la di paksa2 kalau dah x suka,,kawan je its better rite,x payah nak pening2 kpala..

p/s:tapi aku bru perasan la,yang hado meluahkan perasaan kengkonon CINTA..semua nye muda setahun dari aku,,haha,nampak no muke aku baby face kan..ada sorang tu aku x sampai hati nak tolak so aku ckp la jd adk angkat je la,,and alhamdulillah,sampai skrg still contact :)

salam maal hijrah..


assalamualaikum~

kaifahaluk?
harap2 sume readers berada dalam keadaan sihat walafiat ok..

rasanya tak terlambat lagu aku nak ucapkan selamat tahun baru maal hijrah kepada semua umat islam..
semoga dengan tahun baru ini kite mulakan hidup dgn penghijrahan baru..
mana2 yang buruk tu kita tinggalkan..
mana yang baik tu kita usahakan supaya menjadi lebih baik
dan mana yg sudah lagi baik tu kita kekalkan :)

Sunday, November 27, 2011

spend time :)



assalamualaikum~

annyeong!! hola! hello!

alhamdulillah~ final exam aku sudah pon berakhir hari khamis 4.30..24hb..
then MERDEKA!!!
fuh! lega sudah hati ini..tgu result je la..
mintak2 la sume lulus..*mana ada yg nak fail kan*
dan sekarang aku dah pon berada di home sweet home..
selamat sampai hari jumaat..

cuti sem 3 minggu je..kejap nye weyh!
biasa la kali nak cuti2 ni,msti la kene spend time ngn kengkawan sume kan..

so lpas je habis paper network pada hari khamis tu..
terus keluar makan ngn geng ELLE's..
ye la semalaman kot x makan..
harus la qada balik kan..
lepak makan nasi lemak kat medan gopeng..
sebelah malam nye mmg rasa nak dok lepak2 ngn ELLE's jugak..
tp apakan daya,dah janji nak spend tym ngn mmber lain plak..
wow~ kalo x mmg berjimba la ngn ELLE's..tetttttt~

haha..sebelah malam nye plak,,
kami menternak lemak dlu kat dataran ipoh..
pas2 x tau nak buat hape,,
lepak plak kat KTMB..
dok sembang2 sampai la kol 12..
pas2 dok berkira2 x nak balik umah sbb geng2 aku pon x balik ag..
so aku pon wat keputusan x nak balik gak..haha!
sudahnye elok je la kami ke LUMUT..
*harap maklum lah ye,ipoh pekan mati*
otak aku pon buntu nak lepak mana dah kat ipoh tu..
so jalan yang ada p LUMUT la..

sbb sblum balik klang nak sgt dgr OMBAK(padahal teringin tu on the spot je pon)..haha
aku mls ah nak citer..
nak tempek picca jew~ :)





p/s: malas gler aku nak taip panjang2..sbb aku x de ide nak meraban hape..ag pon mood ngah bercuti..wakakakka :)


kamu! thanks ya sbb bawak aku smpai ke lumut,amik pic aku bebanyak walaupon muke aku mmg dah lunyai gler,,,wahahahaha..dpt dgr ombak! walaupon ombak tu x kuat.. :p

.
.
.
.
.
.
.
.

Tuesday, November 22, 2011

perbezaan antara POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH & POLITEKNIK UNGKU OMAR

assalamualaikum~

sihat sume readers~dah makan?
harini aku makan meggi ja,,tu ja yang mampu..biasa la nak akhir2 bulan,msti lah dah sengkek,,
dalam purse pon tinggal rm7 ja..
agak2 cukup x nak sampai khamis ni??
ha! bru ko rasa x de duet macam mana kan?
dan time x de duet ni adalah masa terbaik ntk berdiet~ x gitu jah?

ok la~ back to the topic..
haish! x tau la kenapa kan,,sejak nak akhir2 paper ni..
sgt2 la merindui zaman sijil kat PSIS(POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH)

1. SUASANA STUDY

rindu masa stdy sama2..buat kopi sbb x mau tdo..
pas2 bila dah bosan lari kat bilik sebelah,bilik depan mengacau kawan2 pulak..
dah abs kacau semua org(sbb depa x layan..haha)
sambung balik study..
ye la,kat PSIS dlu kan semua duduk dlm asrama..bilik plak depan2 tak pon sebelah2..
satu lorong tu dak sem 4 je yg conqure..so senang la nak tanye hape2 yang x faham ke,,
bole la jerit je..
aku:"woi!! ko faham x,soalan no 10 ni..ajar aku meyh"
budak bilik depan: "dtg ah cni"
*aku pon berdesup ah dtg,alah~depan bilik je pon,,hehe..





2. POINTER a.k.a HPNM

ni bab yang aku paling tension..bab pointer aku kat PUO ni cm hareeemmm
aku engat aku sorng je yg pointer cm hampeges~
rupe nye ramai ag yg sama taraf je ngn aku ni ha..
kalo dapat above 3 pon x akj..see..gler susah nak dpt anugerah ketua jabatan pon..
kalau kat PSIS dlu senang je nak dpt lebih dari 3 above..
masa kat PSIS dulu,mana la ada stdy sampai separuh mati..
study biasa2 jew..tp alhamdulillah..pointer terbaik! still above 3.3, 3.4 ,3.5
kat PUO jgn harap la..nak kejar 3 .0 pon macam nak separuh mati..
mmg giler2 hard sgt hidup kat PUO ni..

3. KAWAN-KAWAN

wow~ ni lg la sgt nampak perbezaan ketaranya..
ye la,mungkin bile dah meningkat dewasa ni,perangai MATANG tu sgt ketara..
mesti la x sama maca kawan2 masa PSIS dlu,tp kat PUO ni bukan sume x besh..
certain2 je *sapa makan cili dy la terasa pedas*
buat geng2 ELLE'S:thanks 4 everythings..perkenalan kita adalah sesuatu yang terindah :)

saat ni tetiba ni sgt2 teringat dekat nad jehan,sbb apa au..
sbb dy sanggup cari buah mangga smpai sekinchan sbb aku tersgt2 la nak makan..

*aku yang time tu baru balik class,guling2 ah atas katil,pas2 dy ngn k,as masuk..depa kluar g mana ntah..pas2 dy ckp ah..ekin! ada suprise..aku pon,suprise apa kan?
tada!!!*buah mangga nokk*
aku pon trus melompat2 peluk..haha..terus makan x hengat..

kawan aku yg sgt2 tidak kedekut~rara..
barang mekup,baju kurung,sweater,kasut dua sume aku rembat,,sbb cantik2 kot..
tp dy lgsg2 tak pernah berkira dgn aku..

nonet. kwn peluk time tdo...
katil dah la sebelah2,nak tdo mesti nak kne gosip2 dlu..
masa aku x sihat,mereka bertiga ni la yang bertungkus lumus :)

dari kiri:aku,nonet,nad,rara


tiap2 sem amk pic pakai blazzer,kat PUO x de tau..haha zaman sem 2:)

ELLE'S ketika bercuti di genting highland awal tahun :)

4. LECTURER

bab2 lec ni aku mls la nak komen panjang sbb kang x berkat plak ilmu depa bg kat aku kan,,
so~ lec PSIS mesti paling best sbb antara lec ngn student x de gap.maksudnye dy layan kite cm kawan2,,siap bole duduk kat kerusi dy ag,bole pegang PC lagi kat bilik lecturer tu..
kalo kat PUO..jgn mimpi la nak dpt..nak masuk jmpe pon,siap ada line merah..ada garisan yg x boleh masuk...hehe

5.KEPAYAHAN HIDUP

ni la paling mencabar keimanan aku,baru aku rasa betapa susahnye hidup..nak survive..
ye la,bila duduk bujang ni,semua atas kaki sendiri,,,semua atas keimanan sendiri,xde pon org nak tegur2..kalau dlu dok asrama..mcm x de la susah sgt,nak makan ada cafe..ni nak makan mengagau la berjalan kaki,x pon masak sendiri..kalo dlu dok asrama juz bayo rm60 satu sem..bile dok umah sewa rm600 ringgit 1 sem..fuh! mmg gler kan..mmg rasa sgt kesesakan dan kesempitan hidup tu sampai terpaksa ikat perut~

6. SUASANA KELAS

x giler2 cm kat PSIS dlu.kiteorg 1 class sume cm adk beradik,kalo takat asgment tu x de hal la nak pasing2,kdg2 tu dah kol 12 tgh malam pon sanggup trun beramai2 sbb nak copy dr budak laki..kat PUO..harus lah x de..semua buat hal masing2 wokeh~




7. BAJU TAK DE TEMA

weyh~ nampak sgt idea aku dh xde kan,,hehe,ye ler..ni pon dikira perbezaan jugak hape,,dlu masa PSIS,kami ada tema cm hari ni jom sume pakai kaler hijau,kaler pink la,purple la,, kalo kat PUO tu nak merasa tema2 la bagai,,,dgn ELLE's je ler...haha..dgn hari khamis..koprat time...








8. TEMPAT LEPAK x de..

ok! yg ni last aku merapu..masa kat PSIS dlu,kalo x de class ke mls la nak balik bilik kan,kalo takat sejam 2 x de class kami akan beramai2 p surau kat hujung BK(bilik kuliah) then lepak situ borak2,makan2 ke minum2 ke,siapkan keje yg x siap ke,,dan paling utama adalah membuat TAIK MATA! kat PUO,nan hado..sbb surau dy nun jauh kat depan tu..lepas tu kat setiap BK mana ada tempat nak lepak2,kalo nak wat taik mata,balik umeh ler~




entry ni hanya lah sekadar suka2 je nak melepaskan kerinduan,,x kne kne mengena yang hidup ataupun yang mati,,x kira la belajar kat PUO ke PSIS ke,,suasana je lain,,tapi matlamat tetap sama,BELAJAR KERANA ALLAH..yang mana kenangan manis tu di jadikan ingatan sampai bila..yang mana pahit tu dijadikan kekuatan untuk bangun dan bangkit dari kegagalan lalu..


last picture :)



sem 1 di POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH,SABAK BERNAM SELANGOR
(SIJIL TEKNOLOGI MAKLUMAT PENGATURCARAAN)


sem 4 (integrasi) di POLITEKNIK UNGKU OMAR,IPOH PERAK
(DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT PENGATURCARAAN)

okbai!
jya!!

Monday, November 21, 2011

TAHNIAH SKUAD HARIMAU MUDA..TAHNIAH MALAYSIA!!!!

assalamualaikum readers..
hamik ko..font besar tu aku tulis tajuk..

firstly,tahniah pasukan harimau muda sbb berjaya menggondol emas dlm sukan SEA 2011!
walaupon pada minit ke 5 indon telah menjaringkan gol..
tp aku nampak semangat malaysia pada waktu tu,,
mmg sgt berhempas pulas..
aku kat umah ni,dah baring dah bangun dh berdiri dah kuak lentang,dah menonggeng semua la..nak menunggu goal dari malaysia..
dan dlm minit keberapa ntah(tp still separuh masa pertama) malaysia berjaya menjaringkan goal..
wow2~! time tu bersorak macam ada 10 org dlm umah ni,padahal 2 org je yg tgok pon..

aku x kenal sgt sapa yg menjaringkan goal..
tp setiap kali detik2 kecemasan tu,aku menjerit parkinson..
mau nak tercabut jantung aku tgok bola tu td..
seram dy macm nak amk final paper korang tau..
*aleh! bola je pon,jgn nak mengelabah la ekin oii~*

tp permainan khairul fahmi,penjaga gol..mmg terbaik dr ladang..
aku puas hati weyh!!!
pe2 pon MALAYSIA BOLEH!

p/s:perasan x,bonai bape kali masuk dalam goal tu,,dy jampi hape ntah..aku rasa dy masuk dalam goal tu lg banyak dari bola masuk,,wakakakakkaka..

kbai!!

tips nak meluahkan rasa cinta..


assalamualaikum!!

harini aku nak bg tips2..bajet bagus lak kan,aku nak bg tips la bagai..
x pe,mane tau korang boleh jd kan panduan ke kan?

1. Berfikir dan duduk diam2 sambil terbayang wajah si dia, adakah dia yang kamu idamkan.di inginkan,mmg betul sidia yang kamu ingin jadikan permaisuri dihati kamu? fikir sedalam nye wokey :)

2. Kenapa kamu pilih dia? Apa kelebihan dia? Kamu suka dengan ketawa dia ke? Lawak ke? dia pandai mengambil hati kamu ke?boleh mendengar segala masalah kamu ke?Atau penampilan dan keterampilan dia ke? Atau hartanya? Atau agamanya? atau apa lagi ekkk??

3. setelah kamu rasa dia adalah pilihan nya dan hati pon dah bg hint/isyarat, teruskan langkah dengan bertanya dengan si dia. ye la cuba lah mengambil hati sidia,kne berani tau,,buang segala perasaan malu ke takut ke segan ke,,buang jauh2,,nak kan?kne lah usaha lebih..kamu boleh guna cara sms, email, facebook,twitter,skype,yahoo massanger dan sume teknologi2 yang canggih yg ada skrg ni la..

4. Pastikan anda follow up keputusannya dalam beberapa hari selepas itu dengan berjumpa face to face. Masa tu degupan jantung bgitu teruja dan badan mula berpeluh2 dan gembira mungkin. tu bg yang berjumpa face to face la,bg yang hanya meluahkan perasaan di alam maya je pastikan ada kuat menghadapi segala risiko,ye la kan,,kite mana nak tau kan,dy terima ke x..luah pon hanya dalam fb ja..

5.pe2 pon tenangkan diri walaupon excited nak tahu jawapannya.

6.Redha dgn segala keputusan sama ada dia menerima kamu atau pon tidak..

7.sekiranya dia menerima kamu,alhamdulillah..jaga perhubungan tu dgn sebaik2nya..jika sidia tidak menerima kamu,jgn leh bersedih sbb bunga.kumbang bkn de 1 je dala dunia ni,,sekurang2nye kamu dah mencuba kan?

p/s: aku sendiri pernah menolak cinta dan pernah cinta ditolak,,wahahhaha,,ye la,aku pon manusia biasa,kenkadang tu pernah la jugak admire2 kan..aku sendri dah pernah lalui mcm mana malu nye kene reject(walaupon hanya melalui fb) macam mana rasa bersalahnye reject org dan macam mana rasa sakitnye di curang...pe2 pon kne redha sbb selalunya allah x kan bg apa yang kita nak..so DOA tu penting supaya allah mengaturkan semua nya dgn sempurna..

teringat kata2 seorang sahabat ni "kalau kite bersedia untuk bercinta kite mesti bersedia untuk dikecewakan"
maksudnye:cinta ni ada macam2 perasa,kita sangka panas smpai keptg,tp rupa2 hujan ditengah hari,,faham kan? kalau x faham,,kne fahamkan jugak,,x kira..x kira!!

okbai!

jya!!

Saturday, November 19, 2011

ciri2 lelaki idaman aku bkn org lain:)

assalamualaikum readers~

hari ni nak bercerita tentang lelaki idaman di hati,,sekali gus menjadi suami idaman~
*dasar gatal*hahahaha

so..take note k :)

1. yang sempurna solatnya..

lelaki yang mencintai allah lebih dr mencintai diri kita,,yang sempurna solat 5 waktu nya,
bukan senang nak cri lelaki yg cukup 5 waktu..kalo korang nak tgok cukup ke tidak solat seseorang lelaki tu,masa korang kluar berjalan2 di shoping complex..boleh tgok,dy cri surau ke x?ataupon wat x tau je,,ataupon dtg bulan??*hurrmmm*

2. tak kedekut bab makan..

uish! bab ni pon,aku sgt menitik berat,kalau dy berkira bab nak beli kasut ke nak beli baju ke,tu aku xde la kisah sgt..tp kalo bab makan pon nak berkira,,pantang aku weyh..dah sah2 dasar kedekut..makan kot,x yah la nak berkira sgt..paling panas..bila kite beli,,dy rembat plak..dasar~ haji bakhil...

3.muke ala2 lee minho eh,cm lee hongki pon ok gak..

yang ni mmg smpai tua la aku x kahwin~ mana nak jmpe mamat malaysia,muke cm lee minho or mamat2 korea yang lain,cri smpai negeri sabah bawah bayu pon x kan jmpe der..
*tp sejujurnya aku nak yg sejuk mata memandang ja*
cmni
.
.
.
.


4.boleh buat aku gelak hari2&boleh dgr celoteh aku duopolohempatjam(24jam)

aku mmg suke gelak,dan aku perlukan seseorang yg cm *zizan rajalawak*

ayah: dy x buat lawak pon yang ko gelak apesal?
aku:kite mmg suke tgok dy,x payh dy bukak mulut,tgok muka dy pon nak gelak,,,hahahhaha
ayah:ko mmg gedik..

5.terima segala kekurangan diri aku..

ye la,kita sbg manusia x de yg sempurna,,so aku x bole nak jd secantik nora danish,sekurus liyana jasmin dan secomel diana amir..bersyukur la dgn apa yang kita miliki yang dtg nye drpd allah..yang cantik x kan kekal,,,"bia buruk rupe jgn buruk perangai"..kekurangan tu sebenarnye ada lah pelengkap pada kelebihan sesuatu perhubungan..

p/s:kdg2 ada jugak yeng bertanya..ko x nak cri penganti ke?
bukan x de sapa yang nak,ko 2 yg jual mahal..
ko nak yg cmne ha? anak dato,anak raja?
*muke x cntik,anak dato/raja mana yg nak pndng*

jwapan aku:aku belum sedia tuk melukai hati sndri lagi...:)
insyallah,genap 2 tahun aku single,kalo de sape2 yg dtg aku rembat je kot *juz kiddin*

jodoh ditgn tuhan kan?

"jaga diri hiasi peribadi"

jya!! kbai!


Friday, November 18, 2011

selesai menjawab 3 paper for this week..

alhamdulillah~

selesai sudah menjawab 3 paper

  • Java programming 1
  • open sourse operating system
  • algorithm and data structure
so berbaki lagi 1 paper je la iaitu network security pada 24 hb hari kahmis ni..

lepas tu boleh balik klang sbb x tahan dah dok ipoh yg sgt tidak best ni..

kbai!

Wednesday, November 16, 2011

wordless wednesday #7


wordless wednesday : Pada hari rabu,semua blogger meletakkan gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2 description utuk explain gambar tersebut,biar gambar yang menceritakan tanpa korang meletak apa2 penjelasan..

Saturday, November 12, 2011

berjubah la plak..

assalamualaikum!

jam dah menunjukkan kol 5.30 pagi..
aku still x tdo ag nih sbb nak menghabiskan nota java aku..
baru sampai bab 4,so ada ag 2 bab..
lagi x siap,aku mmg x nak tdo..

nescafe aku dh abs secawan besar..
sume jenis lagu aku dah dgr..
nasyid,dangdut,korea..
tp still x perabih gak segala nota aku ni..
sumpah mls gler nak menyalin..
tu 1 hal,nak paham ag 1 hal..
coding ag 1 hal gak,,
bapa banyak hal larh..

owh~ btw,aku bukan nak membebel,ataupon nak merungut bak kata faris..
aku saja nak tepek pic aku pakai jubah..
ye la,aku kan x prnah pakai jubah,sbb paham2 je la jubah 2 labuh,,
kalo aku pakai,sudahnye menyapu lantai..
aku rasa aku kne pakai heels 10 inci baru ok kot??




tetibe terikut tema plak,,merah! i like~ weee ;)

p/s:continue for chapter 4 java "array"

aja2 fighting!

Friday, November 11, 2011

111111

assalamualaikum!

korang sume sbok sgt kan tarikh 111111 ni,,nah! amik..
tp aku ada tarikh yang paling gerun tuk dihadapi iaitu 141111.
tarikh final exam aku,rasa cm x nak lalui je tarikh 2..boleh?


ok~
malas la nak taip panjang2 sbb aku nak kene stdy JAVA plak ni..
ye,aku x khatam2 ag java ni..

to CHOI MINHWAN (DRUMMER FT ISLAND)


최민환 생일 축하해
translate:choi minhwan,happy birthday

안녕히계세요
Annyonghi Gyeseyo
(selamat tinggal)


jya!!

Tuesday, November 8, 2011

final exam is coming!!!


assalamualaikum!!

pejam celik pejam celik..
nak dekat 2 minggu jugak la aku berkampung kat umah ni,sementara sebelum final exam nnti..
mood stdy pon,lgsg x de ag,padahal dah nak kne mengadap killer paper iaitu java programming..
ye!
JAVA PROGRAMMING..
1st paper aku kne lalui isnin ni..
subjek kali rasa cm nak sesak nafas tgok coding2 nye..
aku ni bab 1 pon x lpas ag..
ada banyak sub topik plak..
bab je sudah ada 6..
mmg aku kne stdy laju2 la jawab nye..

ok~
kat sini nak share la skit,tips2 nak menjelang peperiksaan..
manalah tau leh dijadikan panduan ke..

  1. MENGULANGKAJI PELAJARAN.
Of coz ler korang kne stdy ye x?kalau x korang nak jawab ape?kalau soalan objektif yang boleh tembak2 tu pon,kalau korang x baca buku,jgn harap la nak dapat jawab. kalau nak lagi senang,korang buatlah nota kecik2 tu bg ada2 kaler2 skit,x de la bosan nak ngadapnye,,x de lah korang nak bawak buku kehulu kehilir,sambil makan pon bole baca..


2. BUAT PERSIAPAN AWAL.

Pastikan cukup barang2 peribadi korang yang nak dibawak ke dewan tu "CUKUP" pen,pensel,pembaris,calculator..pastikan calculator korang 2 ada bateri,sbb pernah jadi kat aku,tym final exam la kan,time tgah nak guna,xde bateri..masa tu mmg rasa nak menangis tau! dan terpaksa la angkat tgn bgtau lecturer yang jaga then dia tolong pinjamkan dekat kawan yang dok depan aku tu,,so! check wokeh! lagi 1,kad matric n ic pastikan bawa..sbb nnti xde la korang nak kne pegi HHP nak amik borang nak sahkan lagi..semua tu akan membuatkan korang boleh blank nak jawab test nnti sbb dah gabra 1 hal,penat ag..so buat persediaan awal yang secukupnya..

3. TIDUR AWAL DAN REHAT SECUKUPNYA.

Ni paling penting!! tp korang x buat kan? Rehat yang secukupnya adalah penting bagi kerana berfikir memerlukan penggunaan tenaga yang tinggi. Jadi jika tubuh korang lemah dan tidak bertenaga, keupayaan korang untuk melontarkan buah fikiran ataupun menjawab soalan peperiksaan akan terjejas.so x mustahil korang boleh blank sbb x dpt tidur yang secukupnya.

4. SEMAK JADUAL BETUL2

Sebelum nak tdo ke,nak keluar pegi amik final tu,check jadual btol2,pukul brapa,hari apa,tempat peperiksaan kat mana,supaya bila korang dah smpai nnti x de la sibok2 nak tanya org "eh! kite amk test kat mana ni?" korang tau x,semua org tym 2 fikiran sume dah kemana2,xde masa nak jawab soalan remeh temeh korang 2..

5. BERDOA DAN TAWAKAL.

Akhir sekali, kita hanya mampu merancang tuhan yang menentukan. Selepas kita berhempas pulas belajar, apa yang kita perlu lakukan adalah bertawakal kepada Allah dan sentiasa berdoa untuk kejayaan diri dan juga kawan2,semoga apa yang kite usahakan sebelum ni di berkati ALLAH.Semoga kita sama2 mendapat keputusan yang terbaik!!

Di sini aku ingin memohon maaf kepada kawan2 yang mengenali diri ini kalau ada salah silap sepanjang aku berceloteh dan merapu disini..

Good luck juga aku ucapkan pada kawan2 PUO,PSIS,PSP,PTSS dan sesiapa saja yang menduduki final test pada 14.11.11 ni..do the best wokeh! aja2 fighting!!!

Sunday, November 6, 2011

setiap orang diberi peluang tuk berubah kan?sbb kita bukan tuhan nak hukum orang..kan?

assalamualaikum..

dikesempatan hari raya yang mulia ni,aku nak wish SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kpada sume readers aku yang beragama islam..selamat menyembelih lembu ya...

jom kite berbalik pada tajuk diatas~

urmm,,kalau diberi pilihan,,semua orang nk jadi baik..
ada ke org nak jd jahat..
nak merompak bank,buli orang dan semua perkara2 yang jahat..
x kan?
kalau semua nak jd baik so,xde la neraka..
then kalo semua nak jd jahat..x de la syurga...
semua orang masih ada peluang tuk berubah selagi mana dia rasa dy nak berubah,,
jgn la judge mereka atas satu2 kesalahan yang mereka lakukan dulu..
"aleh,muke je nampak baik,tp perangai"
sekurang2nye muke dy ada jugak rupe org baik,dr ko,,hado??

ramai juga kawan2 aku dah berubah ke arah kebaikan,,
aku panjatkan kesyukuran atas perubahan mereka,,
aku as a friend sentiasa doakan yang terbaik..
aku pon bukan lah baik,tp x salahkan sentiasa perbaiki diri,,
mana2 kisah2 pahit/jahat yang pernah di lakukan..
jadikan sempadan dan jgn cuba tuk megulangi nye lagi..

bukan senang nak jd baik..
macam2 dugaan,macam2 mulut org yang kite dgr,,
bile jd baik mule larh org ckp "nak tunjuk alim la tu"
biasalah mulut org x leh nak tutup,kalau mulut tempayan sng la aku nak tutup..
yang penting NIAT kite tuh!
dan niat tu biarlah ALLAH je yg tau..
dan biarkan lah manusia yg bermuka2 terus melontarkan bicara tntang pe yg mereka x puas hati..
sbb kite hidup bukan tuk puaskan hati semua org kan?

so~
jomlah kita sama2 bermuhasabah diri,,
hidup tak slalunya berada diatas..
kadang2 kite kene akur,bahawa hidup ini adalah seperti roda..
harini kita berada di atas,
sok lusa,kite berada di bawah..
siapa tahu kan?

tidak perlu lah nak mendabik dada dgn semua rezeki yang allah bagi..
cukup la sekadar mensyukuri dgn segala rezeki tu sbb x semua org memiliki rezeki begitu..
kan?
kalau allah nak rentap sekali jew..
so,jgn lah terlalu taksub dgn segala yang ko miliki..
dan kdg2 tu tanpa ko sedari ko telah melukakan hati org dgn perkataan ko 2..
*sapa makan cili dy terasa pedas*

sesungguhnye! aku mengaku,aku pon bukanlah insan yang sempurna,
aku juga bukan baik mana..
tp alhamdulillah,skrg aku sedar tuk memperbaiki segala kelemahan diri aku..
semoga kita sama2 dapat bermuhasabah diri masing2..

p/s:faris penah ckp cmni...

"nak pilih pemimpin tuk pimpin ekin,
1st tgok solat die,x solat reject..
2nd tgok solat die jemaah ke x?"


renung-renungkan dan selamat memilih calon hidup yang boleh membimbing kita..amin <3

Friday, November 4, 2011

proses mengumpul lemak di pizza hut

assalmualaikum sume!!

khaifahaluk? mintak2 korang sume dalam keadaan sihat dan slalu bahagia menjalani kehidupan seharian :)

lama sudah aku x cerita entry makan2 kan?
ye la,slalu proses makan2 ni suke dilakukan bersama housemate2 aku..
tp paham2 je la,dah nak dekat2 akhir sem ni..memasak je la kat umah..
no more makan2 kat luar,,sbb sume nye ngah bajet kan..
so pe2 yang di idamkan tu di pendam je ler..
sampai balik ke umah..pas2 tuntut kat mak ayah~
kang mengidam susah plak kan...

so memandangkan hari ni je mak aku x bz..aku pon ajak la mak aku g makan pizza..
mak open table wokey?
hehe~
actually,aku teringin nak makan yg ultimate 7 chesee tu,,
tp memandangkan kami 3 org ja..
so nnti msti cm mmbazirkan..
kalo bawak balik pon msti dh x sedap macam yg bru kuar dr oven~
so aku decide makan jenis biasa je la..
amik island superem n super superem..ohsem!


bercerita tentang dia dan kenangan..



assalamualaikum readers!

entry kali ni rasa cm nak jiwang karat skit la..
tak tau cmne nak mula ni,,semoga cerita ni menjadi kenangan tuk aku smpai bila2..
wlaupon jalan cerita kami bukanlah happy ending..
tp aku bersyukur sekurang2nya aku diberi waktu mengenali dy :)

kami mula berkenalan sekitar tahun 2009 dalam bulan 5 ke 6 macam tu la..
dulu kan zaman2 myspace dan kami berkenalan dalam tu jew..
dy add aku dlu,then aku pon accept sbb dy kawan kepada kawan aku..
so rasa cm,x pe la,,boleh tambah kenalan kan..

then kami pon memula kawan2 komen2 dlu dalam myspace tu..
pas2 berlarutan sampai ke YM(yahoo massanger)
hari2 nak bukak YM tau,,memandangkan time tu aku ngah cuti sem..
so x kisah la kalo hari2 nak bukak YM sbb kat umah mmg de tenet kan..
sampai la 1 hari,sok nye aku dah nak balik ke PSIS..
(tym 2 aku amik sijil,dan nak masuk sem 4 dah)
malam 2 sempat ag chat dalam YM dan aku tinggalkan no telefon..
ye la,sbb kat PSIS kan x de tenet..
al maklumlah poli aku tu ulu giler..

dan sejak tu la kami slalu berhubung,bercerita,bergosip melalui telefon..
slalu jugak MMS picture..
masa tu hp aku x de 3g,,so mampu MMS je la..
dan kami meneruskan hidup macam kawan2 tp agak rapat la kot..

picture pertama yang dia MMS kat aku :)

sampai la 1 hari tu,nak dijadikan cerita..
aku teman adik aku g JJ Bukit Tinggi sbb dy nak dating ngn bf dy..
aku plak time tu sorang2,,aku pon jenuh la pk,,
nak kol sapa ni??nak teman aku..
so berani mati je la kol an,ajak dy dtg JJ..
memula dy ckp x nak pg sbb tym 2 dy mmg sakit perut,,aku pon cm x pe la kan...
pas2 dy kol balik ckp tgu je la dy dtg..
haha!!
*berdegup2 jantung aku tym tu!!*
ye la,x pernah blind date..kenal plak dalam myspace..
mmg buat kerja giler la 2..
ops! lupa plak nak bgtau,masa tu dy blaja di PSA(Politeknik Shah Alam)
aku plak di PSIS(Politeknik Sultan Idris Shah,Sabak bernam)

Itu adalah pertemuan pertama setelah bape bulan kenal..
2 pon x dirancang~
main redah jew,,,
alhamdulillah~ everythings ok :)
dan kami masih menjalani kehidupan cm biasa..

sampai la dy bg msg melamar to be him gf..
jumaat ptg x silap aku
msg tu dy bg sblm dy keluar main bola,,
tp aku x bg jawapan waktu tu...
aku still msg dy mcm biasa sbb aku x tau nak bg jawapan apa,,
sampailah ari isnin tu aku balik poli,baru aku replay msg dy..
yes! i accept!
*lebih kurang cm 2 la,aku x engat dah la ayat ape aku merapu tym bg msg tu kan*

cuma tarikh couple yg aku engat 16/10/09..
then 17hb tu kami jmpe di JJ Bukit Raja,,
tym 2 first tym kuar as a couple~
tp ditemani oleh adk dan kawan baik aku..
bkn kami berdua jew..
perasaan aku pada waktu tu?
of coz la bahagia..dah aku slalu berharap aku akan slalu disayangi cm 2..

dan alhamdulillah,perhubungan kami lalui cm pasangan lain juga,,
ada pasang surut dalam percintaan tu biasa la kan..
sampai la,aku terpaksa melalui 1 hari dan juga 1 dugaan yang hebat pada 7.4.2010..
dan sampai sekarang aku x tau dimana kesalahan tu..
aku x nak salahkan dy,,
mungkin dy sorang je yg tau kenapa dy buat cm 2...
dan alhamdulillah,dengan berkat kekuatan dan kekuatan kwn2 aku nina n nurul..
aku tebalkan juga muka ni,mintak tlg hantarkan aku jmpe an sbb aku nak selesaikan apa yag ptt,,
dan alhamdulillah,jodoh kami masa tu masih lagi panjang,dan aku dpt menyelamatkan hubungan tersebut..
syukur~

dan sepanjang benda lpas kejadian tu..
aku sgt2 menjaga berhubungan tu,ye la!sbb aku x nak pisang berbuah 2 kali kan..
sampai 1 masa aku yang terpaksa pendam apa yg aku rasa~
nangis sorang2 dalam bilik yang gelap..
sbb dah x mampu nak tahan semua dalam hati..
bayangkan! kalo aku yang beria2 jaga berhubungan tu sampai bila kan?
sampai la,hari aku KONVOKESYEN(29/4/10)aku pon ada masalah yg x settle..

malam sblm konvo tu pon,still gado ag kot dalam telefon..
tym tu rasa nya ALLAH je yang tau,,
tym 2 plak aku sebilik nina ke mira,aku x engat dah..
mmg kecoh jap la..then malam tu udin tepon then nagis gile2 kat dy smpai kol 4 pg..


sok pagi siap2 awal kot kol 6 pg cm 2,,
sbb kol 7 dah nak kne pg poli..
haha..tym 2 nawi kot yg tegur,mekup tebal..
sbb aku nak tutup muka yg sembab dan mata yang bengkak,,
dan alhamdulillah,selamat juga aku genggam scrool tu dan dapat naik ke pentas dgn tabahnye~
aku ignore masalah tu kejap demi kawan2 dan family aku..
x nak la spoil kan mood konvo aku kan?

smpai la 6.5.2010..
aku sendiri yang terpakse memutuskan relationship tu,
(*bukan kehendak aku,aku sgt2 terpaksa)
dengan me'REMOVE' relationship kat facebook tu..
*padahal hubungan tu pon mmg dah x bernyawa*
dia senyap je macam tu,dan aku faham status aku pada waktu itu sbg apa..
aku sndiri pon x bole nak kuat dah pertahankan perhubungan tu sendiri,,
apa yang terjadi aku redha..
walaupon rasa cm nak terbalik dunia..
ape2 pon kehidupan mesti diteruskan..
kehilangan dia bukan la penamat segalanya,,



satu2 nye pic yang berada ngn aku,sbb aku x smpai hati nak bakar kot,sbb ni adik aku yg printout kan tuk aku..mungkin selagi aku x jmpe penganti dia,aku akn simpan,,insyallah bila aku dah jmpe penganti tu,aku sndiri akan bakar gambar ni..

gambar ni diambil kat dataran shah alam,
pas kiteorg lepak kat MID VALLEY~
ada cerita di sebalik gambar ini,,
tp biar la aku,dia dan kawan kami je yg tau..
kalau dia x engat,,biarlah yg maha ESA je yang tau :(

sekian~

p/s: aku mintak maaf sekiranya entry ni ada membuat sapa2 terasa.entry ni bukanlah untuk menyalahkan sapa2 apatah lagi menjatuhkan maruah dan diri sapa2,,aku menulis pakai hati bukan pakai perasaan~ yg baik tu datangnya dari ALLAH..dan yang buruk datang dari kesilapan diri aku sendiri...walahualam~


SPECIAL THANKS: of coz untuk 2 orang(nina n nurul) yang sentiasa bersama dgn aku mengharungi detik2 sukar tu..tak lupa juga kpd udin yg tym 2 x de makwe lagi kan,boleh lah melayan aku smpai berpagi2..semoga ALLAH je yang mampu balas jasa kalian :)


Thursday, November 3, 2011

tagged by ryzna :)


assalamualaikum..

annyeong readers!!

bukak2 blog ni trus dapat tag dr ryzna..sebelum ni,aku dah jawab tagged yang sama dari fara..mungkin jenis soalan je yg berbeza kan?

ni rules2 dy :

RULES
1.You must post these rules
2.Each person must post 11 things about themselves in their journal
3.Answer the question the tagger set for you in their post. And create new 11 question for the people you tagged to answer.
4.You have to choose 11 people to tag and link them on the post
5.Go to their page and tell them you have tagged him/her
6.No stuff in the tagging section about " YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU
7.LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people.

11 perkara tentang hanna asyikin:
  1. kuat makan! of coz..
  2. walaupon aku peminat setia FT ISLAND,tp aku x still x pernah lupe zaman nasyid dlu,i still love INTEAM!
  3. bole parkinson bile tgok kasut wedges cantik2..dgn harapan bile pakai kasut cm 2 aku bole nampak tinggi..haha
  4. aku ada 1 geng yang diberi nama wakaka..*ditubuhkan pada tahun lpas,sem 4*
  5. aku x de boyfriend tp aku ada boyfriend yang paling terbaik dalam dunia iaitu AYAH aku :)
  6. kuat membebel,kuat jerit,kuat memekak..smpai kwn aku ckp..ekin! bole tolong x?tolong snyap..
  7. kuat tacing walaupon dah umur 22 tahun..
  8. cpt baran,tp cpt sejuk..xde nak simpan2 dlm hati..
  9. sgt sayang akan PERSAHABATAN.
  10. suka teddy bear sbb aku bajet umur aku bru 12 tahun,,puiii!
  11. suke berangan bila ada masa terluang,,haha
ok~ jwab soalan cik ryzna plak eh..

korang peminat anime , manga , komik , cosplay tak ?
tak la~

nama manja korang yang mak korang panggil ape ?
kak long

kalau diberi kawan dan cinta korang pilih ape ? dan kenapa?
of coz kawan,sbb kawan tu kite dah kenal berbelas2 tahun,tp kalau cinta baru je kenal bape2 tahun,,so mana lagi lama?

pernah bercinta ? putus cinta ? pertama kali bercinta ? sedang bercinta ? crite sikit . sy suka dgr kesah cinta . hehe . .
pernah bercinta,pernah ptus cinta~sekali je pon pernah bercinta,sekarang xde penganti lagi..sbb saya yakin jodoh saya dah elok ditentukan allah..

pernah bergado tak ? tarik2 rambut ke , restling ke , maki hamun ke , muay thai ke ? haha .
sedangkan lidah ag tergigit,ni kan pulak tym bercinta kan..mesti la pernah bergado..maki hamun sbb de org lain masuk cmpur,,x salah kan?tahap kesabaran ada jugak had nye..

ape yg korang dapat dgn berblogging dan berfacebook ?
kalau berfacebook,dapat tambah kawan,dapat cari balik kawan2 lama yang dah berbelas2 tahun x jmpe..
berblogging plak,dapat tambah banyak ilmu,dpt tau kisah hidup org,dpt info tntang fesyen,makeup dan bnyak ag lah..

kalau diberi kesempatan atau keizinan tok buat apa je yg korang nak dlm sehari , ape korang nak buat ?
nak gosip2 1 hari dengan geng2 masa kat psis dlu..rindu!!

selain duit , cinta dan kejayaan , ape yang korang kejarkan didunia nie ?
kebahagiaan dan kasih sayang :)

saya byk songeh tak bg sokla gila2 ? haha . . biar lah
tak de larh~! tp pening gak nak menjawab semua soalan ni,mencabar btol..

boleh tak korang bagi 1 pic korang yang korang edit cantik2 kat saya ? kalau boleh , sy tunggu tok di tag lagi . hehe


perkataan ape yg sesuai tok sy ? comel ? comot ? ape2 je selain cth yang diberi . haha
MANIS!

11 org bertuah utk ditag:
ni aku plak nak bg 11 soalan tuk korang jawab:-

  1. dalam banyak2 pulau,pulau apa yg korang tringin nak pg?why?
  2. pet ape yg korng paling teringin nak bela?
  3. negera paling teringin yang korang nak pg melancong?
  4. zaman sekolah dlu,paling benci subjek hape?
  5. suke la tgok diana amir bertudung..pendapat korang?
  6. suke kasut heels ke wedges?bg sbb tuk mengukuhkan jwpan korang tu?
  7. port paling best lepak ngn kwn2 nak gosip2 kat mana?
  8. bg 6 kumpulan kpop yang korng kenal?haha
  9. anoying x soalan aku?haha
  10. boleh x,kongsikan jenama mekup yang korang pakai skrg..
  11. soalan terakhir ni,,1 perkataan tntang diri aku,,ahaks!
okbai!

Wednesday, November 2, 2011

wordless wednesday #6

wordless wednesday : Pada hari rabu,semua blogger meletakkan gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2 description utuk explain gambar tersebut,biar gambar yang menceritakan tanpa korang meletak apa2 penjelasan..

eh..berisinye badan ko..ye la,tgh bahagia kan..

assalamualaikum..

eh! ada ke statment,badan berisi ja BAHAGIA..
kalau kurus TAK BAHAGIA..
tak de makne nye,,teori x boleh pakai langsung!

meyh cni aku cerita dari zaman aku kurus sikit
*eh! bile masa plak aku pnah pegang title kurus*
sampai la aku sebesar badak air ni..
*huhu*

memula aku masuk sambung diploma dulu,
aku still x de la besar kedogang cm skrg..
berat pon around 52kg cm tu..
agak sgt mendadak la dari 60kg masa sem 4 time amik sijil dlu kan..

kenapa aku boleh trun smpai cm 2 skali?
sbb aku makan hati..
orang lain makan nasi ayam,chicken chop,pizza..
aku makan hati berulamkan jantung,,
2 pasal boleh susut smpai cm 2..
*padahal 8kg je pon,kecoh lebih*

even 8 kg pon..
still ada ckp,sakit ka?
awat nampak kurus sgt..
fine~
kurus salah gemok salah..
haha..

pas2 kan aku amik keputusan nak berhijrah ke ipoh sbb nak smbung diploma aku
dgn harapan bole lari daripada bayangan dia n kenangan2 yg tak bape nak indah..
so,sejak dok ipoh ni la bermula pengumpulan lemak dgn jaya nya..
dapat plak kawan2 yg mmg kaki makan cm aku..
itu adalah jawapan yang kukuh kenapa badan aku macam di pam2 dan pp aku macam belon..


hari keluarga family aku pada 19 november 2010..
masa ni aku x daftar masuk PUO lagi..
aku masuk PUO 30hb disember kot..


yeah!
time ni aku dah pegang title student..
tym ni mcm x de pengumpulan lemak ag..
still maintain kata nye..~

pic ni plak,masa keluar dgn askar2 aku kat sunway pyramid..
masa ni askar aku dah tegur,gemuk nye ko..
aku:baju tu yg wat aku gemok kot??grrrrr!





ni semua gambar sem 5..
dari bulan 7-sekarang..
boleh nampak kan,perubahan sedikit demi sedikit..
haha..

kadang2 rasa tension je bila ada org tegur cmni:-

siyes ekin,ko dah gemok..
amboi..awat makin tembam..oppss!!org hati senang..
untunglah org tgh bahagia..
untunglah ada org jaga..


picture paling shomel :) nak tgok?
:
:
:
:
:
:

peha drumstik!! x suke!!

okbai!