About Me

My photo
klang..
LOW PROFILE :)

Followers

tabung belanja sekolah..click plzz...

Thursday, January 18, 2018

SEOUL 2018 : WINTER TRIP 4 JANUARY - 8 JANUARY 2018 - DAY 1, HARD ROCK SEOUL & YOOGANE MYEONGDONG

assalamualaikum u alls, diam tak diam dah setahun rupanye aku membiarkan blog ni usang begitu sahaja..haha..maklum ler, usia dah meningkat ni malas rasanye nak menaip panjang2.. nak menaip pon ikot mood & rasa ada benda yang nak disimpan sbgai kenangan baru rasa nak menaip dlm blog ni..

engatkan trip kali ni,malas nak menulis entry sebabnye aku akan pergi tempat yg sama je pon kalau ke seoul ni..tp sebab ada 2,3 org jugak pm & whatsapp aku tanye bajet & iti..so aku gagah jugak la menaip.. tp mungkin kali ni tak pergi banyak tempat sebabnye time winter waktu malam cepat & trip kali ni dgn adik2 aku so kerenahnye lain mcm skit.. ikot kan je kehendak depa.. so aku rasa dalam 5 hari mmg tak banyak tmpt sgt yg aku boleh cover..mana tak nye kol 10 baru gerak dr guesthouse & kol 5 dah gelap.. 

ekceli ni trip aku yg paling express..prepare sebulan je.. beli tiket akhir bln 11..awal bln 1 dh fly.. mana nak cri barang winter.. aku x suka sgt pg time winter ni sbb preparation nak pg je pon dah beribu keluar, lucky la..aku pnjam je barang2 dr mmber yg pernah pergi musim winter & selebihnye aku beli kt sana je sbb kat sana lagi murah.. aku cuma beli longjohn je kat shoope & decalthon..

DAY 1- KLIA

TIKET FLIGHT KL-SEOUL-KL = RM730 (aku beli time final call)
MEAL(time pegi jer) = RM15
LUGGAGE 20KG (PERGI) = RM102
LUGGAGE 30KG (BALIK) = RM148
*luggage kongsi berdua dgn adik aku so RM125 (seorang)

TOTAL = RM870


flight 7.20am 


makanan wajib bila naik airasia..


alhamdulillah sampai bumi seoul 3.20 pm


selama sebelum aku pergi ni, selalu ke myeongdong naik subway je dari incheon..so sbb dah bawak askar2 aku ni cara yg paling senang yang tak payah nak mengangkut bag adalah dengan menaiki bas.. bas nak ke myeongdong no 6015 dengan harga tambang 14,000kw..


ni la hostel yg aku duduk selama 5 hari 4 malam STARRIA HOSTEL.. hostel ni dekat dengan myeongdong street & yg penting tak mendaki sgt mcm aku duduk kat namsan guesthouse haritu..dekat dgn restaurant yg halal 'kampungku'.. bilik bagi aku ok la..selesa jer tido..tp tak leh lawan tilam & bantal 24namsan guesthouse..hehe..kalau nak sedap tido katil empuk bagai sila la amik pacific hotel kat depan tu..

breakfast pon best..ada roti,susu,cereal,kopi maxim,telur,cheese,jus oren & anggur.. varity jugak la..x de la sendu breakfast dia mcm 24namsan guesthouse tu.. lg 1 hostel ni semua memerlukan deposit, utk bilik 10,000kw.. nak pnjam adapter pon kne deposit 10,000kw.. utk basuh baju + keringkan skali 3,000kw.. staff yg buat ye.. selama aku duduk hostel lain semua kne self service tp kat guesthouse ni tak payah susah2..semua staff dia buatkan..

utk penginapan aku amik triple room,book dari agoda RM920 utk 4 malam.. jd RM920/3 seorang dalam RM307...

dah checkin..rest2 kejap..buat apa yg patut kol 7.30 pm cmtu kiteorg ke HARD ROCK SEOUL.. ni first time aku pegi hard rock ni, sbb aku bukan peminat hard rock so aku x heran la hard rock ni.. first time pegi ni,bawak org plak risau jugak kot2 sesat ke..

sebelum nak naik subway tu kne topup t-money dlu 20,000kw cukup utk 5 hari..
t-money tu kalau beli 4,000kw kalau nak free bole dapatkan ni Korea organization tourism (KTO)


nak pegi HARD ROCK SEOUL - JAMSIL STATION EXIT 1

 

dah exit 1 tu terus je masuk mall tu pegi tingkat 5F or 6F(aku dah lupe) naik je nahhhh..terpampang tulisan HARD ROCK

aku tak beli apa2 pon kat sini..so x de jumlah kerugian dicatatkan ;p




engatkan dinner nak singgap yang lamb kat yeoksam sbb 1 station..tp aku rasa mcm mls gile nak mencari sbbnye aku engat2 lupe masa pegi 2014 tu..so jom la kita makan dekat myeongdong jer.. sbbnye time tu pon dah kol 11.30 malam.. mmg tak sempat la nak ke yeoksam tu..train last je dah kol 12.. so kami makan je kat YOOGANE,.ala..kalau kat malaysia ni org panggil mr dakgalbi.. nasib baik kedai ni tutup pukul 2 pagi..kami makan fried rice seafood..dinner sorang 5,500kw..


abs je dinner terus balik..nak jalan pon kedai banyak dah tutup & sbb sejuk sgt...

TOTAL DAY 1

FLIGHT =RM870
GUESTHOUSE = RM307
T-MONEY = 20,000KW (RM76)
DINNER = 5,500KW (RM21)

TOTAL DAY 1 = RM 1,274

*rate 1,000kw bersamaan RM3.80

Tuesday, February 14, 2017

REVIEW : ME'NATE SHAH ALAM, SEKSYEN 14

ASSALAMUALAIKUM..

lama tak review makanan best dalam blog aku ni..walaupon blog aku ni sesendu alam.. tp aku suka coretkan dalam ni utk aku baca bila2 aku rindu nnti..bukan jenis nak menunjuk ye.. bende2 yang aku tulis dalam ni pon bkn mcm masa aku x matang dlu..gado ngn boyfren pon nak citer dalam ni, gado ngan bff pon nak citer dalam ni..  dah2 matang ni nak tulis yg murni2 je utk kenangan dihari tua gitewwww..panjang plak mukaddimah ko..

dah..back to topic, dah lama nak makan kat me'nate ni since yg viral2 sal azwan ali tu..tp sebab jauh kan kat bangi..so mmpu melupakan je la..sebut je ME'NATE STEAK ni mmg dalam kepala hotak ni pikir MAHAL! nak2 plak aku yg surirumah goyang kaki ni.. mmg mampu telan ailio tengok gambar je la.. tak pon mengharap belas ehsan ayah belanjer...kihkihkih.. 


so since dah bukak kat cawangan SHAH ALAM SEK 14, jom la kite try..  actually tatau pon dah ada cawangan kat shah alam tu.. sebab haritu aku pg makan nasi lemak royale kedah kat area sek 14, tu yg tau dah ada kat cawangan shah alam.. plan nak pegi time ayah aku dah gaji nnti.. tp dah adik ipar nak belanjer... ehhhhh..kiteorg mmg suka la..



kedai bukak dari kol 11 am-11 pm, last order 10.30 pm



sebelum pegi aku dah review kat blog2 org yang pernah pegi.. so nnti x de la ko perghak sgt nak order.. tp sebab kiteorg pon first time dtg mmg tatau la cara cmne nak order.. dun worry ko tanye je waiter tu.. yg pelayan pon ya ampunnn baik sgt, sabar je menunggu kiteorg tercongok2 nak order.. dia suruh pegi pilih daging depan tu..yg kiteorg ni malas nak bangun..maklum ler bontot berat masing2.. pastu dok tanye mcm2 kat pelayan tu..  so aku buat kesimpulan terus la..gituuu..engat karangan SPM ke siap ada kesimpulan..

so cara nak order steak :

1- pegi pilih daging kat chiller (tempat letak daging tu) ada macam2 jenis daging & harga..berpuluh,beratus,beribu..tgok la poket ko bajet cmne.. kalau nak murah amik daging yg makan rumput.. dia punya murah pon 40++ gakkk

2-  kat situ nnti pelayan tu tnye ko nak masak cmne rare,medium rare,medium,medium well & well done.. kalau tekak ko dah jawa jgn la berangan nak amk rare kang takleh telan plak.. nak selamat amik yg tengah2 MEDIUM

3- ada 2 jenis sause(kalau tak silap aku) black papaer & mashroom

4- nnti dia tanye no meja.. 

5- pastu ko tunggu je kat meja tu diam2 smpai makanan ko smpai.. tak lama pon.. melainkn kalau ko order ayam amik masa 30 minute..

p/s : once dah order steak mmg air free.. air pon bukan soft drink ye,,air mahal2.. blackcurrent,ice lemon tea,peach, mango,cappucino,milk tea, white coffee.. macam aku 7 org..order 3 steak je.. cawan 7 atas meja.. dia tak kira langsung air yg refiel tu.. aku kenyang mnum air je..


MEATBALL 20 PCS RM21.00


GRAIN FED RIB RM 55.12
yang ni dia bg makan bijirin.. kalau makan rumput murah skit dalam RM40++

lagi 1 x sempat nak amik pic mcm ni jugak tp dia makan black angus (bijirin hitam kot..x pasti) yg ni paling terbaik la kiranya harga RM81.20 

dia ada banyak katagori daging..aku pon x berapa pasti.. time korang pilih nnti ada chef jugak kat situ.. so kalau confius ke x paham ke tatau nak makan apa.. chef tu akan suggestkan.. kalau banyak duit aku suggest makan daging wa'gyu.. harga pon berpinar mata..hahaha



BRAISED RIB RM 41.09
hat yang ni mmg tak leh nak cakap sedap cmne.. daging sgt2 lembut toksah cakap la.. dgn manis daging dia..dgn lembutnye.. perfect sgt la.. 


BERRY BLASTER SMOOTHIE yang adik aku minum ni RM14.90.. ni je la 1 minuman yg order..minuman yg lain sume free refiel


7 orang order 4 dish je..tu pon kenyang sengkak..nasib baik kiteorg cancel pizza.. mengedor macam tak de gari besok..portion dia mmg bnyak, kalau order pasta aku rasa bole makan 3 org.. mmg bnyak.. kira berbaloi la dgn harga dia..


bagi aku harga dia sesuai la dgn rasa dia.. makan ikot kemampuan..jgn la ko belagak pegi amik daging yg paling mahal..time pilih daging tu semua dh ada hrga, pilih ikot bajet yang mampu.. 

bagi aku kalau sekali seumur hidup nak merasa tempat mahal2 ok la.. penat2 keje reward la diri tu skit.. 

kbai!

*thanks adik ipar belanja :) adios!

Thursday, January 26, 2017

Buddies Trip : KELANTAN 2017 (19 JAN - 21 JAN 2017)


last trip haritu pegi langkawi tu pon tahun 2014.. time tu kami ber3 je sbb ieja x dapat ikot.. so disebabkan ni dia pon dah nak kawn so jom la kite buat trip bujang2an buat kali terakhir gituuuu..

tiket beli 6 bulan awal, masa airasia promo la kan.. sehala RM10 so return dalam Rm20++ ehhh..bole la naik bas pon belum tentu dapat harga cmtu.. aku plak cmne leh lupa bln 1 tu kelantan kan banjir...ahhhhh,..dah beli baru teringat.. so mcm redah je la.. kalau cuaca buruk sgt pon x sakit hati nak burn sbb RM20 jerrrr :)




sis sebelah aku tu,b4 that kenal dalam fb je..mcm mana ntah time aku berlegar2 dalam airport tu..tersempak senyum2 terus bual mcm dah 10 taun kenal.. haha.. sis tu tour guide ke korea.. time aku jmpe ni pon dia nak ke korea & tatau bila nak balik malaysia.. so sapa2 yg berminat nak ke korea tapi still mencari2 tour guide, bole follow FB : BAJET TRIP KOREA

 
disebabkan flight kiteorg kol 7.20 pagi so kami decide nak tido kat airport je..sbb malam nak terkejar2 pagi tu..kang dengan org nak pegi keje..jalan jammed bagai..


yeeahhhh..dah cukup korem 4 org..
blkg kiri : ieja & manje
kiri depan : anny nanny & ekin comeyyy angattt*muntah*


walaupon flight ke domestik je..gaya tetap kena ada..



alhamdulillah sampai2 tu cuaca cerah elok sgt.. & smpai awal 10 mnt juruterbang tu ckp, sbb cuaca cantik.. so sampai2 je mmg terus nak cri breakfast la kan.. jommm kite terjah KOPITIAM KITA yang fames sgt tu..



ni la ROTI TITAB yang famous sgt tu.. sama je macam roti telur goyang yang lain..cume ni yang lain nye dia letak kaya..org kelantan kan suka manis2 :) harga RM5.. selain dari roti titab ada mcm2 jenis lg..nasi berlauk ada,nasi dingin ada,nasi kerabu ada..& mcm2 jenis kuih smpai korang tatau nak pilih kuih apa la..


time kiteorg sampai elok plak ada pengambaran MAJALAH 3.. mmber2 aku kena interview kot.. haha!! nnti jgn lupe tgok MAJALAH 3, 30hb nahhh.. kot2 la ada sipi2 keluar muka aku..


owner dia tengah2 tu yg pakai baju biru tu.. kemain lepas kiteorg kena interview terus ajak bergambar..  total breakfast pagi tu RM42.. abg baju merah tu belanja.. :)


dh kenyang perut,senang hati..abg tu bawak jalan2 pusing2 jap sementara nak pegi amik kereta sewa.. kereta sewa ni ieja yg uruskan.. kiteorg amik myvi sbb nak jimat minyak.. sehari RM150, 2 hari RM240.. 

memula abg tu suggest nak bwak kiteorg ke pantai senok sebab cuaca elok kan..tp disebabkan kiteorang mmg sgt2 x larat yg la..seharian tak tido..dpt pejam2 mata je.. kepala pon dah pening..anny pon dah tido smpai berdengkor..so kiteorg decide nak balik hotel je rehat kejap lepas zohor baru keluar..


hari pertama kiteorg checkin dekat wakaf che yeh,Dynasty Inn.. betol2 depan wakaf che yeh.. harga pon tak mahal.. ada 3 katil.. 2 single 1 double
1 malam RM109.00 booking dekat hotel.com.. so lepas zohor dalam 3.00 pm cmtu kitorang nak p pekena teh tarik madu pak mat..malangnye dia tutup plak dari 20hb sampai 25hb.. so kiteorang try je la makan area2 situ jugak.. nasib baik ada teh tarik madu tu.. takde la frust sgt..


sini nak makan hidang ada,makan panas2 ada.. 



sebab pagi td dah heavy breakfast so lunch ni kami makan lambat skit la..


TEH TARIK MADU RM3.00

TOTAL MAKAN PETANG : RM38.00

engat petang tu nak pegi pantai senok, tp apakan daya hujan la plak..so kiteorng decide balik hotel je la rest sbb malam tu nak berjalan kat pasar WAKAF CHE YEH..  sampai je bilik semua tido x sedar sampai kol 8.30 cmtu.. time tu hujan kejap lebat kejap tak.. kedai kebanyakkan bukak sbb petang dalam kol 5 cmtu baru hujan..so depa dah setting kedai..so hujan lebat pon tetap meniaga la..



masing2 muka dah comot meredah hujan..







dinner terus kat wakaf che yeh tu..balik terus tido..

20 JAN 2017






CHECK OUT kol 10 AM..Plan pagi ni nak ke pantai senok sebab aku kan nak felling2 mcm nami island, tu yang heboh sgt nak pegi tu, tapi sebab pagi2 dah hujan so kami terus ke rantau panjang..memang 1 hari tu hujan je sepanjang jalan.. langsung takde tanda2 nak berenti..so kami plan baik la kite terus ke rantau panjang, ni pon kira tawakal & redah je pegi rantau panjang harap2 tak banjir la..




kejap hujan lebat..pastu seriat jap.. lebat balik..nasib baik la kedai2 nye berbumbung2 so bole la lari2 berteduh..


end up kiteorang beli baju hujan je...senang nak redah.. 

time kiteorang otw nak balik ke kota bahru mmg sepanjang jalan ni dah naik air.. kebanyakkan kereta semua diaorng dah bawak naik ke bahu jalan.. kiteorang lak,,nasib baik la air tak tinggi lagi time keluar dari rantau panjang tu..so bole la redah lagi... haishhh pengalaman mmg x dpt dilupakan la.. org lain pg vacation cantik2 je..kami sampai lunyai2.. ehhhh tu nnti yg dirindu tauuu..


kol 4 pm kami checkin di G HOME HOTEL.. percutian bajet so hotel pon bajet2 la.. 1 malam RM128, deposit RM50(dah checkout nnti dia return balik) ada 1 katil single 1 katil king.. muat la utk kami ber4.. G HOME HOTEL betol2 depan sungai kelantan..kengkonon la nak menikmati keindahan sungai kelantan..sekali hujan sepanjang hari..air pon keroh jer.. mmg recommand utk yg bajet ciput sbb sebelah2 dia berderet kedai makan..


last day ni teringin nak makan seafood plak.. sbb duit terkumpul kiteorg mcm banyak lagi..


ni kalau mak aku tgok siap ada booth utk ulaman je..mmg suka abis la..


aku jarang makan seafood harga bawah RM100 selalu mmg RM100 keatas.. ni dia ckp RM88 je..terkejut den.. siap ada udang,sotong,ikan bakar,ikan stim,sayur,nasi air semua RM88.. mmg murah & sedap.. sotong dia tu terbayang2 la dia pnye kesedapan..

*pic makanan x sempat nak amik sbb dah sambar dulu..memasing kebulur*

lepas makan tu saja la nak pegi balik wakaf che yeh sbb tak habis2 shopping lagi..sekali pegi semua kedai tutup..yg bukak pon leh dikira ngn jari je... perghhhh..nasib baik percaturan aku btol..suruh manje book hotel sehari kat wakaf che yeh sehari kat tempat lain..

21 JAN 2017



kol 9 am kiteorang dah checkout sbb nak singgah pasar siti khadijah & makan lunch kat nasi ulam cikgu..


time2 bujang ni la nak berjalan x de sapa yg halang..  tak perlu kaya utk berjalan/travel melihat bumi ALLAH..


selfie skit dgn makcik jual sotong kering/salai


nasi kerabu..kalau pegi kelantan x makan nasi kerabu kira x lengkap la ko dtg kelantan..




diaorg je yg beria bershopping, i is follow jer..

tgok jam dak kol 11.30 terus lunch kat nasi ulam cikgu.. antara yg famous jugak kat KB ni.tp bukan style tekak aku la makan ala2 kampung( ni kali ke 4 kot aku makan kat sini ) tp ikan keli dia terbaik..besaq bag ang!


total makan tghari : RM 32.00


flight kiteorg kol 3 so kol 1.30 cmtu dah pulang kereta kat airport & lepak airport jer.. 




sebab hujan lebat jugak so delay 30 minute..


sempat lagi ko jmpe pengacara 3 JUARA..sembang mcm dah kenai lama.. siap ckp 
'terima kasih dtg kelantan'


Abis dah percutian 3 hari 2 malam kami..dah start rerindu.. ye la dah 2 tahun tak jmpe,,nnti kite travel lagi nahhh..tgu tiket murah :) 

TOTAL EXPENSES : KITEORG DAH SIAP2 COLLECT RM250 SORANG (ALL IN) SIAP ADA BALANCE RM10

TIKET FLIGHT  = RM25
HOTEL = RM237 /4 SORANG RM59.25
KERETA = RM240/4
MINYAK =RM 40/4
MAKAN= IKOT LA KORANG MAKAN BNYAK CMNE 

p/s: apa yg best kelantan ni?? makanan murah & sedap.. sepanjang tempat makan yg kiteorg pegi tak pernah mengecewakan..kira makan mmg kena je la dgn tekak..even sup kosong dia pon,,sedap sgt dah kenapa??!

KBAI!