About Me

My photo
klang..
LOW PROFILE :)

Followers

tabung belanja sekolah..click plzz...

Thursday, January 18, 2018

SEOUL 2018 : WINTER TRIP 4 JANUARY - 8 JANUARY 2018 - DAY 1, HARD ROCK SEOUL & YOOGANE MYEONGDONG

assalamualaikum u alls, diam tak diam dah setahun rupanye aku membiarkan blog ni usang begitu sahaja..haha..maklum ler, usia dah meningkat ni malas rasanye nak menaip panjang2.. nak menaip pon ikot mood & rasa ada benda yang nak disimpan sbgai kenangan baru rasa nak menaip dlm blog ni..

engatkan trip kali ni,malas nak menulis entry sebabnye aku akan pergi tempat yg sama je pon kalau ke seoul ni..tp sebab ada 2,3 org jugak pm & whatsapp aku tanye bajet & iti..so aku gagah jugak la menaip.. tp mungkin kali ni tak pergi banyak tempat sebabnye time winter waktu malam cepat & trip kali ni dgn adik2 aku so kerenahnye lain mcm skit.. ikot kan je kehendak depa.. so aku rasa dalam 5 hari mmg tak banyak tmpt sgt yg aku boleh cover..mana tak nye kol 10 baru gerak dr guesthouse & kol 5 dah gelap.. 

ekceli ni trip aku yg paling express..prepare sebulan je.. beli tiket akhir bln 11..awal bln 1 dh fly.. mana nak cri barang winter.. aku x suka sgt pg time winter ni sbb preparation nak pg je pon dah beribu keluar, lucky la..aku pnjam je barang2 dr mmber yg pernah pergi musim winter & selebihnye aku beli kt sana je sbb kat sana lagi murah.. aku cuma beli longjohn je kat shoope & decalthon..

DAY 1- KLIA

TIKET FLIGHT KL-SEOUL-KL = RM730 (aku beli time final call)
MEAL(time pegi jer) = RM15
LUGGAGE 20KG (PERGI) = RM102
LUGGAGE 30KG (BALIK) = RM148
*luggage kongsi berdua dgn adik aku so RM125 (seorang)

TOTAL = RM870


flight 7.20am 


makanan wajib bila naik airasia..


alhamdulillah sampai bumi seoul 3.20 pm


selama sebelum aku pergi ni, selalu ke myeongdong naik subway je dari incheon..so sbb dah bawak askar2 aku ni cara yg paling senang yang tak payah nak mengangkut bag adalah dengan menaiki bas.. bas nak ke myeongdong no 6015 dengan harga tambang 14,000kw..


ni la hostel yg aku duduk selama 5 hari 4 malam STARRIA HOSTEL.. hostel ni dekat dengan myeongdong street & yg penting tak mendaki sgt mcm aku duduk kat namsan guesthouse haritu..dekat dgn restaurant yg halal 'kampungku'.. bilik bagi aku ok la..selesa jer tido..tp tak leh lawan tilam & bantal 24namsan guesthouse..hehe..kalau nak sedap tido katil empuk bagai sila la amik pacific hotel kat depan tu..

breakfast pon best..ada roti,susu,cereal,kopi maxim,telur,cheese,jus oren & anggur.. varity jugak la..x de la sendu breakfast dia mcm 24namsan guesthouse tu.. lg 1 hostel ni semua memerlukan deposit, utk bilik 10,000kw.. nak pnjam adapter pon kne deposit 10,000kw.. utk basuh baju + keringkan skali 3,000kw.. staff yg buat ye.. selama aku duduk hostel lain semua kne self service tp kat guesthouse ni tak payah susah2..semua staff dia buatkan..

utk penginapan aku amik triple room,book dari agoda RM920 utk 4 malam.. jd RM920/3 seorang dalam RM307...

dah checkin..rest2 kejap..buat apa yg patut kol 7.30 pm cmtu kiteorg ke HARD ROCK SEOUL.. ni first time aku pegi hard rock ni, sbb aku bukan peminat hard rock so aku x heran la hard rock ni.. first time pegi ni,bawak org plak risau jugak kot2 sesat ke..

sebelum nak naik subway tu kne topup t-money dlu 20,000kw cukup utk 5 hari..
t-money tu kalau beli 4,000kw kalau nak free bole dapatkan ni Korea organization tourism (KTO)


nak pegi HARD ROCK SEOUL - JAMSIL STATION EXIT 1

 

dah exit 1 tu terus je masuk mall tu pegi tingkat 5F or 6F(aku dah lupe) naik je nahhhh..terpampang tulisan HARD ROCK

aku tak beli apa2 pon kat sini..so x de jumlah kerugian dicatatkan ;p




engatkan dinner nak singgap yang lamb kat yeoksam sbb 1 station..tp aku rasa mcm mls gile nak mencari sbbnye aku engat2 lupe masa pegi 2014 tu..so jom la kita makan dekat myeongdong jer.. sbbnye time tu pon dah kol 11.30 malam.. mmg tak sempat la nak ke yeoksam tu..train last je dah kol 12.. so kami makan je kat YOOGANE,.ala..kalau kat malaysia ni org panggil mr dakgalbi.. nasib baik kedai ni tutup pukul 2 pagi..kami makan fried rice seafood..dinner sorang 5,500kw..


abs je dinner terus balik..nak jalan pon kedai banyak dah tutup & sbb sejuk sgt...

TOTAL DAY 1

FLIGHT =RM870
GUESTHOUSE = RM307
T-MONEY = 20,000KW (RM76)
DINNER = 5,500KW (RM21)

TOTAL DAY 1 = RM 1,274

*rate 1,000kw bersamaan RM3.80

No comments: